גשר בין האידיאל למציאות הכלכלה ההתנהגותית מגלה את ההחלטות האנושיות הבלתי רציונליות

כלכלת ההתנהגות:
גישור הפער בין תיאוריה למציאותהכלכלה ההתנהגותית היא תחום מחקר מודרני החוקר את ההשפעות הפסיכולוגיות והקוגניטיביות על ההחלטות הכלכליות של יחידים.
בניגוד לכלכלה הקלאסית, המניחה שאנשים פועלים באופן רציונלי ועם אינטרס עצמי, הכלכלה ההתנהגותית מכירה בכך שהגורמים הפסיכולוגיים משחקים תפקיד משמעותי בהתנהגות הכלכלית.
אחד מהכלכלנים הבולטים בתחום זה הוא זוכה פרס נובל, דניאל כהנמן.
המחקר שלו על הטיות קוגניטיביות חשף כיצד הרגשות והאינטואיציות של אנשים משפיעים על החלטותיהם.
לדוגמה, כהנמן מצא שאנשים נוטים להעריך יתר על המידה אירועים אפשריים שמעוררים בהם רגשות עזים, בעוד שהם מפחיתים בערך סיכונים שהתוצאות שלהם אינן ברורות.
תובנות אלה מהכלכלה ההתנהגותית יש להן השלכות משמעותיות על מדיניות כלכלית.
על ידי הבנת ההטיות הקוגניטיביות האנושיות, קובעי המדיניות יכולים לעצב תוכניות יעילות יותר שמטרתן לשנות התנהגויות כלכליות ולהשיג תוצאות רצויות.
למשל, תוכניות שנועדו לעודד אנשים לחסוך יותר לפנסיה יכולות להיות יעילות יותר אם הן לוקחות בחשבון את ההטיה להווה, הגורמת לאנשים להעדיף תגמולים מיידיים על פני תגמולים עתידיים.
על ידי תכנון תוכניות חיסכון פנסיוני שמספקות תמריצים מיידיים או אוטומטיות את החסכונות, ניתן להקל על האנשים להתגבר על הטיה זו.
באופן דומה, המדיניות המעודדת הגברת הבריאות והרווחה יכולה להיות יעילה יותר אם היא מבינה את ההטיה לאופטימיות, הגורמת לאנשים להמעיט בסיכונים הבריאותיים שלהם.
על ידי מתן מידע ברור על הסיכונים לבריאות ולהתמקד בתוצאות שליליות אפשריות, ניתן לעודד אנשים לקבל החלטות בריאות יותר.
על ידי גישור הפער בין תיאוריה כלכלית למציאות האנושית, הכלכלה ההתנהגותית מספקת תובנות יקרות ערך לקובעי המדיניות ולכלכלנים כאחד.
על ידי שילוב הבנה זו בהחלטות, ניתן ליצור מדיניות יעילה יותר שמובילה לתוצאות כלכליות משופרות ורווחה מוגברת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *