הטיות קוגניטיביות שמטעות את החלטותיך הכלכליות

הכלכלה ההתנהגותית והשפעתה על קבלת ההחלטות הכלכליותכלכלה התנהגותית היא תחום מחקר המשלב עקרונות מתחומי הכלכלה, הפסיכולוגיה והמדעי המוח כדי להבין כיצד משתנים פסיכולוגיים וחברתיים משפיעים על קבלת ההחלטות הכלכליות.
אחד מחלוצי הכלכלה ההתנהגותית הוא ריצ'רד ת'יילר, זוכה פרס נובל לכלכלה בשנת 2017.
ת'יילר טוען שהמודל הכלכלי הקלאסי של רציונליות אינו מספיק כדי להסביר כיצד אנשים מקבלים החלטות כלכליות בפועל.
לפי ת'יילר, אנשים מושפעים מהטיות קוגניטיביות, רגשות ומסגרות חברתיות.
אחת ההטיות הנפוצות ביותר היא "הטיה להטבעה" (anchoring bias), שבה אנשים נוטים לייחס יתר על המידה משקל למידע ראשוני שהם מקבלים.
למשל, מחקר של ת'יילר הראה שכשאנשים התבקשו לשלם עבור מיצג גבינה, הם היו מוכנים לשלם יותר עבורו אם הוזכר להם שהוא מחוות נכים מאשר אם נמסרה להם רק העלות של המיצג.
ההטיה להטבעה קבעה את העוגן למחיר שהיו מוכנים לשלם.
הבנת ההטיות הקוגניטיביות והגורמים הפסיכולוגיים האחרים המשפיעים על קבלת ההחלטות הכלכליות יכולה להוביל למדיניות ועיצוב מוצרים המעודדים החלטות טובות יותר מבחינה כלכלית.
למשל, תוכניות חיסכון לפנסיה הכוללות התראות מותאמות אישית יכולות לעזור לאנשים להתגבר על "ההטיה להווה" (present bias), שבה הם מייחסים חשיבות רבה יותר לסיפוקים מיידיים מאשר לחיסכון לטווח ארוך.
באופן דומה, אתרי מסחר אלקטרוני יכולים להפחית את ההשפעה של "הטיה לסטטוס קוו" (status quo bias), שבה אנשים נוטים להעדיף את האפשרות הנוכחית גם אם יש אפשרויות טובות יותר זמינות, על ידי האצת תהליך החיפוש אחר מוצרים והצגת השוואות מחירים ברורות.
הכלכלה ההתנהגותית מספקת מסגרת עוצמתית להבנת קבלת ההחלטות הכלכליות האמיתיות של האנשים.
על ידי הכללת תובנות פסיכולוגיות וחברתיות, נוכל לפתח כלים ומדיניות המסייעים לאנשים לבצע החלטות כלכליות טובות יותר לעצמם ולכלכלתם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *